Edmond Jabès a El funàmbul

«Un bon lector és, en primer lloc, un lector sensible, curiós, exigent. Quan llegeix, segueix la seva intuïció.

Aquesta intuïció o allò que podríem considerar com a tal es troba, per exemple, en el seu rebuig inconscient a penetrar de cop en qualsevol llar per la porta gran, porta que per les seves dimensions, característiques i emplaçament es fa passar orgullosament per lentrada principal, designada i reconeguda, tant a lexterior com a linterior, com a únic llindar.

Equivocar-se de porta és anar certament en contra de lordre establert en el plànol de la llar; en la disposició de les habitacions, en la bellesa i en la racionalitat del conjunt. Tanmateix, quants descobriments possibles per al visitant! El camí que va descobrint li permet de veure el que ningú tret dell hauria pogut percebredes daquest angle. Sobretot perquè no estic segur que puguem introduir-nos en una obra escrita sense haver-ne forçat prèviament, un mateix, lentrada.»

Ressons de Mallarmé, Lévinas, Blanchot, Derrida, Kafka… Edmond Jabès representa una aproximació subversiva al fet literari. Nascutel 16 dabril de 1912 a El Caire en una família jueva francòfona de nacionalitat italianael seu pare, per error el va inscriure el 14 del mateix mes («la primera manifestació de la meva existència fou la duna absència que duia el meu nom»)—, el 1957 es va haver dexiliara França, on va viure la resta de la seva vida. La seva obra és una reflexió constant sobre els límits de la paraula i la figura de lestranger.

El primer número de El funàmbul conté «Lhospitalitat de la llengua» que pertany al magnífic Le Livre de l’Hospitalité. Hem dagrair-ho a la filla i les nétes de Jabès, que ens en van donar permís.

437px-Edmond_Jabes

Anuncis

2 pensaments sobre “Edmond Jabès a El funàmbul

  1. ” […] no estic segur que puguem introduir-nos en una obra escrita sense haver-ne forçat prèviament, un mateix, l’entrada.” Interessant reflexió, tot i que jo diria que és el propi autor (si és un autor de veritat) qui ens deixa portes entreobertes de forma alternativa a la porta d’entrada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s